lauantai 14. syyskuuta 2013

Naudanlihan tuottaminen 10opv

Olin luokkani ainoa joka valitsi valinnaiseksi naudanlihan tuottamisen, ja se kuluikin kokonaan työssäoppimassa. Olin työssäoppimassa ihanalla Jokisen Tilalla, jossa kasvatetaan pääsääntöisesti Simmentaleja, mutta lähes jokaista liharotua löytyi ainakin yksi pää. Työssäoppimiseni osui juuri poikimakaudelle mikä minulle kävi, sillä olen kova vasikkafani! Pääsin kokemaan monenlaisia, onnellisia ja ei niin onnellisia syntymiä, erilaisia peltohommia, joitakin mysteerisairauksia, koneiden hajoamisia, jotka aiheutti meille monenlaisia ongelmia, sekä paljon muuta! Tämän topin aikana rakastuin kyllä lihakarjaan totallisesti!
Tämä on myös sellainen tila, josta minua ei ole saatu pois kovinkaan helpolla. Heinäkuussa kävin lomittamassa muutaman päivän, ja syksyllä olen menossa tekemään opinnäytetyötäni tilan vasikoista.

Tässäpä muuten pientä tietoa liharoduista!

Aberdeen Agnus

- Kotoisin Skotlannista
- Musta ja nupo
- Hyvät emo-ominaisuudet ja hyvä rehunkäyttökyky
- Murea marmoroituva liha
Suomen Agnusyhdistys : http://www.angus.fi/

Blonde d' Aquitaine
- Kotoisin Ranskasta
- Kermanvaaleita! Ruskeita, siroja, sarvellisia tai nupoja
- Korkea teurasprosentti
- Hitaasti kehittyvä, helpot poikimiset

Charolais
- Kotoisin Ranskasta
- Suurikokoinen , sarvellinen tai nupo, valkoinen/ kellertävä
- Erinomainen kasvukyky, ei rasvoitu helpolla
- Herefordin rinnalla supsituin rotu
Suomen Charolaisyhdistys: http://www.charolais.fi/

Hereford
- Kotoisin Englannista
- Punaruskeita, valkoinen pää, rinta ja mahanalusta
- Nupoja tai sarvellisia
- Erinomainen rehunkäyttökyky ja emo-ominaisuudet
- Maailman yleisin lihakarjarotu
Suomen Herefordyhdistys: http://www.hereford.fi/

Highland Cattle 
- Kotoisin Skotlannista
- Pieni, ruskea, pitkäkarvainen ja -sarvinen
- Kehittyy hitaasti, sukukypsyys hitaammin kuin muilla, mutta pitkäikäinen
- Erinomaiset emo-ominaisuudet
Suomen Highlandyhdistys: http://www.highlandcattle.fi/

Limousin
- Kotoisin Ranskasta
- Kullankeltainen/-ruskea, nupo tai sarvellinen
- Tehokas rehunkäyttäjä, ei rasvoitu helposti
- Korkea teurasprosentti, korkea teurasluokitus
Suomen Limousinyhdistys: http://www.limousin.fi/

Simmental
- Kotoisin Sveitsistä
- Jakautunut maidon ja lihantuotantoon
- Ruskeavalkoisia, sarvellisia tai nupoja.
- Korkea maidontuotanto
Suomen Simmentalyhdistys: http://www.simmentalyhdistys.fi/wp/

Piemontese
- Kotoisin Italiasta
- Tummanruskeita, siroja, korkea teurasprosentti
- Erikoisuutena kaksoislihas

Dexter
- Kotoisin Irlannista
- Hyvin pienikokoinen, sarvellinen, musta, ruskea, punertava
- Hyvät emo-ominaisuudet

Galloway
- Kotoisin Skotlannista
- Mustan, ruskean, harmaan tai valkoisen sävyinen
- Nupo
- Suomessa vain risteytyksiä

Texas Longhorn
- Kotoisin Texasista
- Pitkät sarvet (Kärjestä kärkeen jopa kaksi metriä)
- Rauhallisia, helpot poikimiset



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti